Cautare

Cum sa inveti o limba straina gratis

Cum sa inveti o limba straina gratis
Published in March 14th, 2008
Posted by paul in Pentru minte

Ei bine, aici nu este vorba de skill, ci doar de vointa. Bine ca si skillul vine facand, si ca sa faci mai mult de o data doua ori tot de vointa sunt. Sunt total convins ca “I am my worst enemy”, adica sunt cel mai mare dusman al meu. Citeam ce spunea un trainer american, ca suntem mult mai predispusi sa ne folosim corpul fizic decat sa facem efort intelectual. Si asta am trait-o toti, cand am fi iesit afara la joaca decat sa ne facem tema :D. Poate tine si de modul in care percepeam asta, distractie versus invatat, insa daca putem sa alegem, de ce nu am putea considera distractie invatatul unei limbi straine?

Anul trecut, cand s-a terminat sezonul de bicicleta, am fost nevoit sa ma plimb cu transportul in comun. care stim cu totii cum e, incet, plin de puberi galagiosi, sau indivizi care vorbesc unul cu altul de la minim doua usi distanta. Asa ca de ce sa nu fac ceva util cu timpul asta, care oricum e pierdut. o ora dus, o ora intors, doua ore pe zi pierdute.

Where there’s a will, there’s a way. Mi-am cumparat un mp3 player ieftin, pe care am pus cateva melodii si cateva lectii de rusa. Pentru majoritatea persoanelor, nici investitia asta nu trebuie sa o faca,
fiinda orice amarat de telefon stie sa playeze mp3-uri. Singura conditie este sa stii putin engleza, pentru ca nu sunt foarte multe cursuri facute pentru romani. Daca stii engleza, ai acces la orice.
Pimsleur este the best, dupa parere mea, si mai ales ca e usor de gasit pe torente. Nu foarte fair play din partea mea sau spun sa piratati, insa daca nu era pirateria, romania era o tara plina de zugravi si zidari. Asa cel putin jumatate sunt programatori, web-developeri, web-designeri, softisti, si datorita lor s-au cumparat licente de mii sau zeci de mii de euro (windows, photoshop, 3dsmax, samd).

Pimsleur este un sistem de invatare rapida a unei limbi, care consta practic in ascultarea unei inregistrari, repetarea cuvintelor si incropirea de mici conversatii in care ascultatorul trebuie sa raspunda la intrebari. Sistemul de invatare este gen “turist”, adica primele lectii se ocupa de lucrurile esentiale unui…turist: cum sa afli unde e hotelul, cum sa faci o comanda la restaurant, cum sa ceri ceva si sa numeri restul, and so on

Sa trecem la chestii free. Sunt atatea cursuri bune pe internet. cateodata chiar nu-i inteleg pe cei care vor sa invete engleza direct de la toefl sau cambridge, sa se laude cu o diploma. Dar in final, profesorul sau banii dati nu este un substitut pentru lenea din noi.
BBC, unul din cele mai bune situri, pune la dispozitie cursuri de franceza, italiana, spaniola, germana, chineza - mandarina, portugheza, greaca. Au un sistem de invatare a limbii si prin e-mail, in 12 saptamani
http://www.bbc.co.uk/languages/steps/
In continuare o sa pun linkurile directe catre paginile unde puteti sa ascultati conversatii de zi cu zi, pentru ca meniul principal mi s-a parut putin greoi.
BBC franceza
BBC germana
BBC spaniola
BBC italiana

La fiecare din linkurile de mai sus sunt conversatii, dictionar, vocabular, jocuri, gramatica, si cam tot ce ai nevoie sa te puna pe picioare cu limba respectiva

Un alt lucru despre care as vrea sa vorbesc putin este e-learning-ul. Foarte slab dezvoltat in romania, momentan este reprezentat doar de proiecte ale companiilor mari, care-si trainuiesc angajatii la distanta, si de cateva cursuri
pentru licee facute de Softwin si Siveco. Un lucru care nu e deloc prezent in romania este open e-learning-ul, adica informatii puse pe internet, gratis.
Cum ar fi ca profesorul de la facultate sa nu mai zica ”cumparati-mi cartea”, ci sa zica, intrati pe www, si gasiti acolo cursul, gratis, disponibil 24/24, inveti cand ai timp. Din punctul asta de vedere suntem inca o tara bananiera. Din fericire, in afara lucrurile stau mai bine.

Openlearn este o asemenea facultate virtuala, in care puteti sa invatati de la arta si pictura pana la matematica si statistica. O sa ma opresc la partea de limbi straine. Cursurile sunt pentru un nivel mediu avansat (de exemplu au curs de business english - prezentarea deciziei / luarea deciziilor). Va faceti un cont si va inscrieti la cursul care va intereseaza, dupa care aveti acces la structura cursului (programa pe romaneste). One more time, cursurile sunt ideale pentru a va pune la punct engleza. Are si ceva pentru franceza, spaniola si germana, insa nu sunt business

Al treilea site care pune la dispozitie “casete” in format mp3 este fsi-language-courses
M-a surprins felul in care arata situl. Parca e proiectul meu din anul I de facultate, cand am facut site in microsoft frontpage. Insa pe vremea aia siturile puneau accent pe usabilitate si informatie, nu pe “2.0″, briz-briz-uri care se misca frumos pe ecran, si alte alea.
Cu un click sau doua aveti acces la lista de mp3-uri, desi nu toate au o calitate foarte audio foarte buna

Lista ar putea continua, insa o sa ma opresc aici. Si la final, pentru cei care stiu sau au stiut, insa au ruginit putin, si vor sa-si improspateze memoria, exista http://www.beelinetv.com/. Simplu si eficient, o lista de canale de televiziune online din peste 20 de tari. Prezentatorii de stiri au cea mai buna dictie. Stiind de situl asta, puteti sa va dezabonati linistiti de la televiziunea prin cablu, ca n-o sa mai aveti nevoie de stirile de la ora 5.. Va recomand canalul de muzica de la rusi. E plin de rusoaice blonde si muzica buna, pe care nu o intelegi :D.