Coasta dalmata – Perla croata a Adriaticii
Multi au vazut-o deja, altii au auzit de farmecul ei venit parca dintr-o lume atat de diferita de cea a noastra, in timp ce altii, cei mai multi de fapt, isi planuiesc deja sa se reintoarca. De ce? Pentru ca, fara doar si poate, coasta dalmata are toate acele ingrediente care pot face ca o vacanta sa fie perfecta... preturi mai mult decat accesibile, servicii la nivel occidental, cele mai frumoase plaje din Europa, cladiri functionale chiar si dupa sapte secole de existenta, cetati si fortarete stravechi, totul intr-un decor rupt, parca, direct din Evul Mediu....
- In acest articol:
- Brela – plaja la umbra brazilor
- Baska Voda – relaxare in adevaratul sens al cuvantului
- Insula Hvar – cea mai insorita insula a Croatiei
- Dubrovnik – Perla Adriaticii
- Zadar – o poarta catre trecut
Nu a fost defel o exagerare sa spunem ca in Croatia exista cele mai frumoase plaje din Europa si poate chiar din lume. De fapt, nici macar nu am spus-o noi, ci specialistii pretigioasei publicatii Forbes, cei care au situat plaja Brela, din localitatea cu acelasi nume, pe locul 6 in topul celor mai spectaculoase plaje din lume si pe locul 1 intr-un top similar european. Localnicii spun ca plaja este atat de frumoasa incat nici macar nu iti vine sa crezi ca esti in Europa. Dupa ce am vazut-o, va asiguram ca au perfecta dreptate...
Pare greu de crezut ca in trecut, pe locul asezarii de astazi (care nici macar acum nu depaseste 2.000 de locuitori), era doar o marunta asezare pescareasca. Si totusi, metamorfoza este cu atat mai spectaculoasa, mai ales daca ne gandim ca, inca din anul 1968, Brela a fost incoronata cu titlu de Campioana Adriaticii pentru rezultatele extraordinare pe care le obtinuse in materie de turism. Imaginati-va numai o plaja de 6 kilometri aflata la poalele unor munti acoperiti total de conifere. In fapt, fiecare golfulet al plajei Brela pare o ascunzatoare naturala in care te poti bucura, ferit de priviri indiscrete, atat de soare cat si de umbra pinilor si a brazilor care coboara pana aproape de apa. Simbolul localitatii este o stanca impunatoare, Kamen Brela, ce se ridica din apa de o limpezime rar intalnita, fenomen accentuat de unduirile stancoase ale muntelui in apa marii.
Chiar si orasul Brela este o incantare pentru turistii avizi de liniste si relaxare. Un mix fermecator de cladiri moderne si case cu aspect medieval, intr-un decor ce ar aminti mai degraba, in lipsa marii, de o localitate montana... aceasta este Brela, Campioana Adriaticii. Iar daca va ganditi ca preturile sunt unele exclusiviste, va inselati. Cazarea pleaca de la 10-25 euro/persoana/zi, in cazul in care alegeti unul dintre cele trei hosteluri de pe malul marii si urca pana la 80 de euro in cazul hotelurilor de 4 stele. In plus, o masa copioasa la aceleasi hoteluri de patru stele nu va depasi suma de 10 euro pentru o singura persoana. La toate acestea se adauga si posibilitatea de a calatori rapid in orice alta parte a Croatiei. In fond, orasele Split si Makarska se afla fiecare la doar o ora de Brela, iar cursele autocarelor au loc la fiecare jumatate de ora.
V-ati imaginati vreodata cum ar fi ca, dupa o catarare pe munte, sa va aruncati hainele si sa inotati in apa marii, sa faceti scuba diving sau snorkelling? Ei bine, asta este oferta pe care o face Baska Voda (se pronunta Bashka) o marunta localitate pescareasca situata la sud de Brela si la doar 9 kilometri de orasul Makarska. E un adevar ca nimeni nu opreste aici pentru a vizita un muzeu sau o galerie de arta. Si totusi, autobuzele care circula zilnic intre Split si Dubrovnik au, de fiecare data, o oprire la Baska Voda. De ce? Pentru ca, se spune, senzatia pe care o ai atunci cand cobori de pe Muntele Biokovo pentru a te lasa prada valurilor Marii Adriatice este unica. Si asta nu e totul. Din Baska Voda puteti ajunge in doar cateva minute in satele Bast si Topici, recunoscute pentru painea si branza facuta in casa, dupa retete neschimbate de sute de ani si, da, puteti sa cumparati produsele direct de la localnici. La fel de usor se ajunge si la Bratus, un sat pescaresc in care sa incercati, daca timpul va permite, savoarea bucatariei pescarilor dalmati.
Turismul si-a pus decisiv amprenta asupra localitatii. Aici exista deja cinci hoteluri de patru stele, unul de trei stele si doua hoteluri de doua stele care se lupta in oferte pentru atragerea turistilor. Va vine sa credeti ca puteti ocupa singur sau singura o camera dubla, pentru o intreaga saptamana, pornind de la numai 350 de euro? Aceeasi camera este oferita cuplurilor pentru aproximativ 400 de euro pentru aceeasi perioada. Si vorbim aici de plin sezon estival. Mai mult, puteti vizita Baska Voda chiar si iarna, spectacolul oferit de localnici odata cu sarbatorirea patronului spiritual al orasului, Sf. Nicolae, fiind unul care nu merita ratat.
2718 ore de soare puternic in fiecare an - este statistica ce a facut din insula Hvar "cea mai insorita insula croata", De fapt, insula Hvar este si cea mai vizitata insula de pe toata coasta dalmata. Iar daca va intrebati de ce, o sa va raspundem in doar cateva cuvinte: Hvar este locul ideal pentru cei care vor sa isi petreaca luna de miere, este insula cu cea mai tumultoasa viata de noapte, este insula in care arhitectura venetiana este inca omniprezenta, inclusiv in spectaculoasele cluburi de noapte, este insula cu unele dintre cele romantice plaje si locul in care puteti sa experimentati senzatiile date de absolut orice sport nautic.
Pe insula Hvar se poate ajunge cu feribotul ( cei care vor sa ajunga cu masina trebuie sa stie ca pot face acest lucru doar in portul Stari Grad de pe insula Hvar) sau cu catamaranul. De altfel, doua astfel de vase pleaca zilnic din portul Split spre Hvar, iar calatoria dureaza in jur de 50 de minute. In plus, din Hvar exista catamaranul Krilo care va poate oferi o excursie pana pe insula Korcula, locul in care croatii sustin ca s-a nascut exploratorul Marco Polo, si apoi pana la Dubrovnik. Tot din Hvar, pe timpul verii, exista cursa regulatae ale feriboturilor care va permit sa vizitati orasele Pescara si Ancona din Italia.
Dubrovnik nu mai este de multa vreme o destinatie obscura pe litoralul adriatic al Croatiei. In fapt, probabil ca nu a fost niciodata asa ceva. Astazi, Dubrovnik, cel mai vizitat oras de pe partea continentala dalmata, a devenit un punct de reper pentru orice croaziera mediteraneeana si pentru orice turist care viziteaza Croatia. Poate ca nu intamplator, George Bernard Show a botezat stravechea cetate "perla Adriaticii", nume care a ramas intiparit in memoria localnicilor care nu se sfiesc sa afirme ca urbea lor este cea mai frumoasa din intreg bazinul mediteraneean.
Strazile de marmura, cladirile in stil baroc dintre care rasar fantani sculptate de artisti renascentisti, zidurile fostei cetati Ragusa inca intacte si un centru istoric pe care UNESCO l-a inclus in patrimoniul sau, toate fac din Dubrovnik unul dintre locurile pe care merita sa le vezi macar o data in viata. Si, nu, Dubrovnik nu este doar o urbe cu iz medieval. Viata de noapte in Dubrovnik este, deopotriva, tumultuoasa si spectaculoasa. Plajele de aici atrag an de an zeci sau poate sute de mii de turisti din toate colturile lumii, iar restaurantele, cluburile si cafenele abunda de vizitatori in fiecare zi. Croatii au stiut sa isi valorifice trecutul, poate de aceea cladirile istorice, asa cum este farmacia ce functioneaza neintrerupt inca din preajma anilor 1300, arata extraordinar de bine si astazi. Nu deoseori veti avea ocazia sa va petreceti vacanta intre zidurile si turnurile de aparare perfect conservate ale unei cetati medievale. Ei bine, acesta este Dubrovnik.
Iar asta nu e tot. Din Dubrovnik se organizeaza zilnic excursii catre insulele Korcula, Elaphiti, Mljet sau peninsula Peljesac. La sud de oras se afla regiunea Konavle, celebra pentru modul in care localnicii au reusit sa pastreze vii traditii vechi de sute de ani. Peste toate, perla coroanei, Riviera Dubrovnik, cu satele sale pescaresti, Mlini, Plat sau Srebeno, si cu plajele sale unice, este tot ceea ce isi poate dori un amator de distractii si de relaxare pe malul marii.
Zadar este unul dintre orasele care a avut, intr-adevar, mult de suferit de-a lungul istoriei. Construit de romani pe bazele unei foste asezari dalmate, atacat in numeroase randuri de turcii otomani, condus de austrieci si facut parte a Italiei pana in anul 1943, atunci cand a fost ocupat de armatele naziste ale lui Hitler, Zadar a fost reconstruit de fiecare data. Ultima lovitura a primit-o in anul 1991, in timpul razboiului din defuncta Iugoslavie, centrul sau istoric, parte a patrimoniului UNESCO, fiind distrus de conflictul care s-a dat chiar pe strazile orasului.
Croatii au refacut insa, cu o determinare demna de Sisif, intregul centru istoric si au reamenajat ruinele antice si medievale care au dus faima Zadarului. Astazi, Zadarul este complet revigorat. Cafenelele si barurile sunt pline aproape tot timpul, muzeele si galeriile de arta au fost reamenajate, iar turistii pot vizita atat orasul cat si insulele din apropiere (Pag, Dugi Otok) sau Biogradul. Tot de la Zadar se poate ajunge in cel mai scurt timp la Parcul National Paklenica, iar daca timpul va permite, in numai o zi puteti sa vizitati si Parcul National Plitvice, una dintre minunile naturale ale lumii.
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu
comentarii...